‘Wat werkt beter als je moet leren voor een toets; een samenvatting schrijven of een mindmap maken?’ vraagt een cursist me in de groep. Uiteraard vraag ik hem wat hij denkt. Hij zegt: ‘Ik denk dat een mindmap maken beter werkt, want bij het maken van een samenvatting schrijf je eigenlijk alleen maar ‘dom’ over. Echt leren doe je dan niet.’ En daar slaat hij precies de spijker op zijn kop! Hieronder zal ik uitleggen hoe dit precies zit en waarom je met het maken van een mindmap wél goed onthoudt.
Hoe werken onze hersenen?
Jouw hersenen bestaan uit een linker- en rechterhersenhelft. De linkerhersenhelft is gericht op feiten, kennis, theorie en houdt van orde en logica. Jouw rechterhersenhelft is juist het creatieve gedeelte en is gericht op beelden, kleuren en emoties. Als jij je hoofdstuk doorleest en/of hiervan een samenvatting schrijft, gebruik je alleen je linkerhersenhelft. En dat is zonde! Onze hersenhelften zijn namelijk prima in staat om samen te werken om nog beter te onthouden. Op het moment dat jij een mindmap maakt, zorg je er middels de kleuren en pictogrammen wel voor dat jouw rechter hersenhelft aan het werk wordt gezet en dus onthoud je beter.
In onderstaande video een leuk testje om te kijken welke hersenhelft jouw voorkeur heeft:
Overzicht, inzicht en begrijpen wat je leert
Als je een samenvatting schrijft, richt je je vaak op losse feitjes. Het geheel verlies je uit het oog. Echt begrijpen wat je leert, doe je op deze manier niet. Als je een mindmap maakt, krijg je op één papier een duidelijk overzicht van je hoofdstuk. In plaats van het overschrijven van zinnen, moet je gaan nadenken hoe je de leertekst op jouw manier op papier zet. Je zet je hersenen dus actief aan het werk. Doordat elk deelonderwerp een eigen kleur heeft, zit er ook een duidelijke structuur in jouw mindmap. Hierdoor slaan je hersenen het makkelijker op. In je mindmap kun je ook zichtbaar maken welke onderwerpen met elkaar te maken hebben. Hierdoor zul je merken dat je meer inzicht krijgt in je leerstof en echt begrijpt wat je leert.
Actief leren
Hoe meer zintuigen jij gebruikt tijdens het leren, hoe beter jij onthoudt wat je leert. Wist je dat als je een hoofdstuk doorleest, je maar 10% onthoudt van wat je gelezen hebt? En als jij een mindmap maakt en je die hardop aan jezelf hardop, je 90% onthoudt van wat je gelezen hebt? Dat is 9x zoveel, laat die voldoendes maar komen!
Hoe maak je een goede mindmap?
Wil jij vanaf nu actief gaan mindmappen? Wat goed! Het is wel belangrijk dat je stap voor stap een goede mindmap opzet om optimaal te profiteren van de voordelen. Hoe je dat doet? Dat lees je HIER.