Als je goed wilt leren voor je proefwerk of tentamen kan het helpen om een goede mindmap te maken in plaats van een samenvatting schrijven. Hier zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je een goede mindmap opzet.
1. Materiaal
Pak een groot vel wit papier (het liefst A3, zodat je er veel informatie op kan zetten). Leg dit horizontaal voor je neer. Daarnaast zorg je voor stiften in verschillende kleuren en voor een gewone zwarte of blauwe balpen.
2. Voorbereiding
Zorg dat je voor jezelf helder hebt waar je mindmap over gaat: blader je hoofdstuk eens door. Wat is het onderwerp? Hoeveel paragrafen (deelonderwerpen) heeft het hoofdstuk? Waar gaan deze over? Wat weet je al van dit onderwerp af?
3. Onderwerp en hoofdtakken
Je schrijft het hoofdonderwerp in het midden en hier teken je een rondje, wolkje of vierkantje om. Dit wordt de basis vanuit waar je de takken tekent voor de verschillende deelonderwerpen. Teken vanuit dit onderwerp (met de klok mee) een hoofdtak, deze teken je wat dikker. Ieder deelonderwerp (iedere tak) heeft zijn eigen kleur.
4. Deeltakken en sleutelwoorden
Vanuit deze hoofdtak ga je de tekst uitleggen op de deeltakken, deze zijn dunner dan de hoofdtak (net als bij een boom). Je kiest sleutelwoorden die jou helpen om de tekst op te roepen. Deze schrijf je met pen op de deeltakken. Wij zijn gewend om hele zinnen op te schrijven, dus in het begin kan het lastig zijn om 1 woord te kiezen. Jouw hersenen hebben het echter niet nodig om een hele zin op te schrijven als je een goed sleutelwoord kiest dat veel associaties oproept.
5. Werk met de klok mee
Als je begint, teken je de eerste tak op ‘één uur’ en de overige takken teken je met de klok mee. Zo kun je hem makkelijk teruglezen in de juiste volgorde.
6. Gebruik zoveel mogelijk kleuren en pictogrammen
Zoals hierboven al genoemd, geef je elke tak een eigen kleur. Dit zorgt voor structuur en overzicht in alle informatie. Het gebruiken van kleuren stimuleert ook je rechter hersenhelft, zodat beide hersenhelften gaan samenwerken en je nog beter onthoudt. Pictogrammen doen hetzelfde, men zegt niet voor niets: ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’. Wij kunnen plaatjes en pictogrammen nou eenmaal beter onthouden dan teksten.